Norges beste avlsbesetninger på gris

Norges beste avlsbesetninger på gris

Norsvin kårer hvert år landets beste griseavlere. Årets vinnere har alle suverene resultater å vise til i sitt arbeid, og bidrar til stor avlsframgang for den norske grisen.

 

Vinnerbesetningene er lokalisert fra Bodø i Nord til Vestfold i sør. De troner øverst på listen som følge av bl.a. god driftsledelse, og gode avls- og produksjonsresultater. Prisutdelingene fant sted på Norsvins avlsbesetningsmøte. 

Beste landsvinbesetning

Botilsrud

Jan og Tonje Botilsrud har Norges beste Landsvin foredlingsbesetning.

For griserasen Norsvin Landsvin er det besetningen til Tonje og Jan Botilsrud, Kirkenær, Hedmark, som utmerker seg. De er best av totalt 28 Landsvin foredlingsbesetninger. Besetningen til Botilsrud feirer i år jubileum med 25 år som foredlingsbesetning, og gjør et svært grundig og godt arbeid. Norsvin Landsvin bidrar med 25 % av genene i slaktegrisen i det vanligste krysningsopplegget i norsk svineproduksjon, og er en produksjonseffektiv og kjøttrik rase.  

På andreplass i denne kategorien ligger besetningen til Raymond Himberg og Nils Henry Haugen, imens Hvam videregående skole ligger på tredjeplass i årets oppgjør.

Foredlingsbesetningene som ikke leverer råner til rånetest på Norsvin Delta rangeres i et eget oppgjør. Årets vinner i denne kategorien, er Jon Morten og Ann Karin Solberg. Besetningen har vært foredlingsbesetning siden 1972 og har spesielt god helsestatus (SPF). 

Beste durocbesetning

Davidsen

Bodil og Torgeir Davidsens besetning har inntatt førsteplassen for besetningene med Duroc.

For besetningene av rasen Duroc er det Torgeir og Bodil Davidsen, Revetal, Vestfold, som utmerker seg, og troner øverst på årets rangering. De overtok besetningen i 2013 og har klatret rett til topps med sine gode resultater. Durocrasen eies av Nortura, og er farrasen i Norturas krysningsopplegg på gris, med et 50 % innslag i slaktegrisen. Totalt er det 8 avlsbesetninger på denne rasen i Norge. Andre- og tredjeplassen besittes av besetningen til hhv. Ole og Christina Eggum, og til Vidar Bergsholm. 

Beste formeringsbesetning 

Beste formeringsbesetning for 5. året på rad er lokalisert på Fenes utenfor Bodø. Besetningen eies av Arnt og Svein Åsbakk, med respektive familier som jobber tett og godt om den daglige drifta. Det var i år 56 formeringsbesetninger rangert. Åsbakk oppnådde imponerte imponerende 30,4 beregnede avvente i sin produksjon dette oppgjørsåret. Andreplassen i formeringsbesetningsoppgjøret besittes av Arne J. Sesseng, med Johannes Silde på en god tredjeplass. 

Åsbakk

Nesten uslåelige: for femte året på rad troner Åsbakk, her representert ved Sissel og Arnt, på toppen av formeringsbesetningsoppgjøret.

Årets klatrepriser

Også i år ble den Landsvin foredling- og formeringsbesetningen som har gjennomført det lengste spranget oppover på oppgjørslista premiert.  For foredlingsbesetningene gikk klatreprisen til Astrid, Knut og Thor Jørgen Stai. Årets klatretur for formeringsbesetningene var det Jon Midtbø som stod for. 

I tillegg ble det delt ut spesialpris til Lars Johan Kalager for gode produksjonsresultater i besetningen. 

Svensk ærespris

Bertil Ewertsson fra Stomgården ved Varbarg ble hedret med ærespris for sitt arbeid som avlsbesetning for Avelspoolen i Sverige. 

 

Foto prisutdelinger: Erling Mysen.

 

Kalager

Lars Johan Kalager mottok spesialpris for gode produksjonsresultater.

Ewertsson

Bertil Ewertsson, eier av avlsbesetning i svenske Avelspoolen, ble hedret på Norsvins avlsbesetningsmøte.