Grassaft til gris

Grassaft til gris

Det er vanlig å gi griser gras, for lek og hygge, men det har aldri tidligere vært forsøkt å gi griser så mye gras at det faktisk delvis kan erstatte behovet for importerte proteinråvarer i kraftfôret. Det skal et forskningsprosjekt nå se nærmere på. 

Gras er mat for drøvtyggere, på grunn av det høye trevleinnholdet. Men grassaft fra ferskt gras er svært næringsrikt og inneholder masse lettfordøyelige næringsstoffer, og ikke minst mye verdifullt protein.

Bio-raffineri

I et Innovasjon Norge støttet prosjekt skal det nå testes ut et bio-raffinerianlegg på en gård i Stange. Dette er en svær presse som skal skille grassaft fra trevler i ferskt gras. Målet er at grisene skal få et godt fôr, og at grassaft til gris skal sikre høyere selvforsyningsgrad for norsk landbruk. Det er et globalt behov for større proteinproduksjon, og proteinet må produseres nærmere der husdyrene er.

Mål om økt andel norske råvarer

Eli Gjerlaug Enger

Eli Gjerlaug Enger er Seniorforsker i Norsvin og deltar i det Innovasjon Norge -støttede prosjektet. 

Sammenlignet med norske avlinger med korn, oljefrø og belgvekster, gir gras en betydelig større proteinavling, og kan dermed gi bonden bedre økonomi. Når vi kan produsere grasprotein til grisen på gården får vi et kortreist kraftfôr og en mer bærekraftig svineproduksjon. Målet er at norskandelen av råvarer i svinefôret skal øke fra 70 prosent som er dagens nivå, til nærmere 100 prosent. - Grassafta skal produseres nå, og grisen skal få denne deilige grønne juicen senere i høst, forteller Norsvin-forsker Eli Gjerlaug Enger. - Det blir spennende om den faller i smak! 

Pressa er kommet til Stange, og produksjon av grassaft finner sted tirsdag 6. juni til fredag 9. juni. 

Samarbeidsprosjekt
  • Prosjekt er støttet av Innovasjon Norge, og lokale samarbeidspartnerne er Norsvin, Felleskjøpet, Nortura, NIBIO, Miljøfôr Norge og Hedmark Kunnskapspark AS ved BioSmia.
  • Gründer er Wout Mutsaers, rådgiver på gris ved Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

 

Grassaft-presse

Dette er pressa som skal skille grassaft fra trevler i ferskt gras.

Se også: 

Grassaft-presse (video)

Grassaft til gris (større artikkel, Svineportalen)

 

Kontaktpersoner:

Knut Røflo, Adm. direktør Felleskjøpet Fôrutvikling 95 12 36 35

Wout Mutsaers, Norsk Landbruksrådgiving Innlandet 95 91 03 75

Eli Gjerlaug Enger, Seniorforsker Norsvin 97 95 29 14