Nytt studiekurs: Stolt svinebonde

Vinterens studiekurs fra Norsvin har tittelen "Stolt svinebonde med kunnskap og framtidstro". Norske svineprodusenter har svært mye å være stolte av, men mange føler kanskje at de ikke vet nok om egen næring.
Del dette innlegget:

Det ønsker vi å gjøre noe med! Det er nemlig dere grisebønder som er de beste ambassadørene for svinenæringen og svinekjøttet. I kurset skal dere få økt kompetanse om: 

  • Norsk svineproduksjon – nøkkeltall om næringa, helsestatus og dyrevelferd 
  • Verdiskaping og ringvirkninger i norsk næringsliv 
  • Svineproduksjonen i et klima- og bærekraftperspektiv 
  • Norsvin og Topigs Norsvin – verdi for bonden av avlsarbeidet og internasjonal virksomhet 
  • Forskning, teknologi og innovasjoner  
  • Å være ambassadør for egen næring – dialog med og kunnskapsformidling til samfunnet 
  • Å ta imot besøk i grisehuset på en sikker måte 
  • Gris og bonde på sosiale medier 
  • Betydningen av yrkesstolthet, faglige og sosiale nettverk og medlemsengasjement 

Denne gangen består studiekurset av filmer og et kortfattet studiehefte med spisset budskap, enkle faktagrunnlag og diskusjonsspørsmål. Det vil også bli satt opp en egen hjemmeside for kurset. Kurset har tre studieenheter og vil være ferdig til nyttår. Alle medlemmer i Norsvin vil få studieheftet tilsendt så snart det er ferdig trykt. 

Følg med her på norsvin.no for siste nytt om vinterens studiekurs.

Forrige studiekurs fra Norsvin hadde temaet “Fôring av smågris og slaktegris

Hovedbilde: Kristian Karset Broen.

Search
Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.