Årets avlere

Årets avlsbesetningsmøte ble arrangert på Hamar 11. og 12. november. Med et rikholdig fagprogram og endelig muligheten til å samles fysisk igjen, var stemningen svært god. Under festmiddagen ble årets beste avlere annonsert. 

 

Test
Publisert: 12.11.2021 Oppdatert: 15.11.2021

Stikkord:

Årets avlsbesetningsmøte ble arrangert på Hamar 11. og 12. november. Med et rikholdig fagprogram og endelig muligheten til å samles fysisk igjen, var stemningen svært god. Under festmiddagen ble årets beste avlere annonsert. 

I innledningstalen til prisutdelingen ble det gitt en særlig honnør til de norske avlsbesetningene for det omfattende og gode arbeidet de gjør for å skaffe avlsframgang og utvikle produktet videre. 

Avlsbesetningene har sørget for at Norsvin har kommet i den posisjonen vi nå er i ferd med å etablere internasjonalt hvor det etterspørres en mest mulig effektiv og robust gris med god helsestatus. Det har alltid vært, og vil fortsatt være, vår suksessfaktor i Norge: forskning i front og dyktige avlere som skaffer nødvendig data og som omsetter forskningsresultatene i praksis!  

Det er en relativt liten gruppe som gjør dette arbeidet, det er bare snaut 40 foredlingsbesetninger og ca. 30 formeringsbesetninger. Det er ikke annet enn imponerende og Norsvin er stolte av de som driver avlsarbeid på gris! 

Beste landsvin foredlingsbesetning

Det ble rangert 26 landsvin foredlingsbesetninger i årets oppgjør. Beste landsvin foredlingsbesetning ble Jan og Tonje Botilsrud fra Grue i Innlandet. Denne besetningen er suverent best og vant oppgjøret for 13. året på rad! Jan og Hilde Bjorland fra Nærbø i Rogaland ble nummer to og Johannes Silde fra Etne i Vestland fylke kom på tredje plass. 

Jan og Tonje Botilsrud fikk også avlsstatuetten for beste landsvin råne, med rånen Green. 

Jan og Tonje Botilsrud

Beste duroc foredling

I durocoppgjøret ble det rangert 9 besetninger og beste durocprodusent ble Vidar Bergsholm og Marte Nilsen fra Sandefjord. På andre plass kom Ole og Christina Eggum fra Nes i Viken og tredjeplassen gikk til trønderen Even Landrø som startet med durocrasen i 2019. 

Vidar Bergsholm og Marthe Nilsen fikk også avlsstatuetten for beste durocråne med  rånen Arkiv.

Vidar Bergsholm

Beste formeringsbesetning

Det var 34 formeringsbesetninger som konkurrerte om å bli beste formeringsbesetning i år. Vinneren ble Merethe Lie og Jon-Birger Hangaard fra Roverud i Innlandet. De startet som formeringsbesetning i 2015 og van prisen for beste formeringsbesetning for 4. året på rad! Nummer to i året oppgjør ble Tore Rune Kummen fra Skjåk og tredjeplassen gikk til Harald Oseberg fra Tønsberg. 

Merethe Lie og Jon-Birger Hangaard

Norsvin gratulerer alle vinnerne! 

Avlsbesetningsoppgjøret 2021 finner du her.