Dansk forskning: Topigs Norsvin purke mer lønnsom og bærekraftig enn alternativet

Topigs Norsvin TN70 purka avvenner like mange grisunger som DanAvls hybridpurke, men gjør dette med bruk av betydelig færre ressurser. Dette er hovedkonklusjonen fra en uavhengig studie på økologisk produksjon utført ved Aarhus universitet i Danmark.

Test
Publisert: 17.01.2018 Oppdatert: 13.11.2019

Stikkord: ,

Forskningen viser at TN70 purkas grisunger er mye tyngre ved fødsel (oppimot 300 gram) og avvenning (mer enn 1 kg) enn DanAvl grisunger. Disse fordelene øker sjansen for overlevelse og er viktig for senere vekst. I sammenligning med DanAvl, har TN70 purker nok spener til å fø opp egne kull på mer enn 16 grisunger ved kull nummer 2.

De overlegne morsegenskapene til TN70 løser en av de største utfordringene for danske økologiske svineprodusenter, at purker produserer flere grisunger enn de kan ta vare på selv. Færre ammepurker og dyre styringsverktøy er nødvendige med TN70, noe som gir opplagte fordeler med tanke på mer effektiv arbeidskraft og reduserte kostnader.

Disse fordelene er ikke bare viktige i økologisk produksjon, men også veldig relevante for tradisjonell produksjon. Produsentene ser mer og mer etter løsninger som forbedrer produktiviteten på en bærekraftig og dyrevelferdsmessig måte som aksepteres av forbrukerne.

Topigs Norsvin var det første avlsselskapet som implementerte genetisk seleksjon for overlevelse av grisungene i sitt avlsprogram. Vi har en visjon om en purke som er i stand til å fø opp mange grisunger av høy kvalitet helt på egenhånd. Resultatene fra denne studien bekrefter at vi er på riktig vei og motiverer oss til å avle videre på den beste purka i verden.