Gjær fra norske grantrær i fôr til laks og gris

Partnerne i senter for forskningsdrevet innovasjon, Foods of Norway ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har nådd en viktig milepæl – en vellykket produksjon av 1600 kg gjær produsert av sukker fra norske grantrær. Produksjonen var en felles innsats av Lallemand Animal Nutrition, Borregaard og NMBU.

Test
Publisert: 10.09.2021 Oppdatert: 10.09.2021

Stikkord:

Gjær dyrket på sukker fra norske grantrær er en proteinrik og bærekraftig erstatning for importertefôringredienser. Tett samarbeid mellom forskning og industri har gjort det mulig å ta gjærteknologien fralaboratorieforsøk til oppskalering under industrielle forhold – og med gode resultater, skriver partnerne i en pressemelding. De skriver videre:

Partnerne i senter for forskningsdrevet innovasjon Foods of Norway ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har dermed nådd en viktig milepæl – en vellykket produksjon av 1600 kg gjær produsert av sukker fra norske grantrær. Produksjonen var en felles innsats av Lallemand Animal Nutrition, Borregaard og NMBU.

Sukkeret ble produsert av bioraffineringsselskapet Borregaard, og deretter brukt til å dyrke gjær ved Lallemands fabrikk i Estland. Gjæren skal brukes av Foods of Norway i fôringsforsøk med gris og laks i løpet av høsten og vinteren.

Fra lab til industriell produksjon

  • Vi går i nå inn i en spennende fase hvor vi skal evaluere gjær i fôr til laks i sjøvann, og for smågris under oppdrettsforhold,sier professor Margareth Øverland, leder for Foods of Norway
  • I Foods of Norway følger vi verdikjeden fra grantre til ferdig kjøtt- og Disse forsøkene vil gi viktig informasjon omhvordan de alternative fôringrediensene påvirker dyrenes vekst, helse og produktkvalitet. I tillegg vil storskalaforsøk som dette gioss muligheten til å se på produksjonskostnader og det totale bærekraftsbildet, sier hun.

Professor Svein Jarle Horn leder gruppen i Foods of Norway som er ansvarlig for fermenteringsforskningen ved NMBU.

  • At laboratorieresultater kan brukes direkte i en industriell oppskalering slik som dette er unikt, og veldig Den forskningen og utviklingen vi har gjort i Foods of Norway viser tydelig hvordan bioteknologi kan brukes til å utvikle nye bærekraftige fôringredienser, sier Horn.

 

For mer informasjon og kontaktinfo, se hele pressemeldingen her.