Jul i styret

Vi tok oss en prat med styret for å høre hva de spiser på julaften, og ikke minst hva de gjør for å få svoren på ribba ekstra sprø og god.

Test
Publisert: 21.12.2018 Oppdatert: 02.01.2019

Stikkord: ,

Geir Heggheim

Vi tok oss en prat med styret for å høre hva de spiser på julaften, og ikke minst hva de gjør for å få svoren på ribba ekstra sprø og god.

Styreleder Geir Heggheim forteller at hjemme hos ham spiser de pinnekjøtt på julaften. «Det beste jeg spiser i jula er pinnekjøttet på julekvelden og ribbe-middagen på en av juledagene,» sier han. «Ribba pleier alltid å bli en fulltreffer.»

For Geir er det beste med jula roen og freden som senker seg over hus og gård. «Jul er for meg en stor høytid som overgår andre høytider. Familie og storfamilie samles i diverse juleselskap, det er stas».

2019 står for døren, og vi spør styrelederen om hvilke ønsker han har gjort seg for det nye året. «Ønskene mine for 2019 er mange, men noe av det viktigste er nok balanse i svinekjøttmarkedet», avslutter han.

 


Solveig Kongsrud

Solveig Kongsrud spiser ribbe fra egen gris, julepølse og hjemmelagde medisterkaker på julaften. Solveig er glad i å lage mat, og sverger til et tips hun fikk fra en kokk på Tyrifjord Hotel som gjør ribba så mør at den smelter på tunga. «Jeg langtidssteker ribba – ett døgn på 80-90 grader med vann i langpanna og svoren opp,» forklarer hun. «De første timene med folie over, slik at svoren blir dampet godt. De siste par timene setter jeg opp varmen slik at svoren skal bli sprø.»

Det beste tipset for smakfull svor har hun lært av sin svigermor. «Svigermor lærte meg at svoren blir veldig smakfull dersom en strør litt sukker på den mot slutten av steketiden – sprø, lett karamellisert svor smaker utrolig godt.»

Solveig synes at det beste med jula er å kunne roe seg ned, ha tid til å være sammen med familie og venner, gå fine skiturer og kose seg med god julemat. Hun ser frem mot 2019. «For det nye året ønsker jeg meg at de rundt meg skal være friske, at jeg skal bli litt flinkere til å ta vare på meg selv og at vi får orden på overproduksjon og sviktende omdømme i svineproduksjonen,» avslutter hun.


Maria Østerås

Hjemme hos Maria Østerås serveres det lefse og sylte midt på dagen, og på kvelden julaften spiser de ribbe og kvitpølse. «Alt kommer fra egen gris eller Gilde, naturligvis!», sier hun.

Marias beste tips for sprø svor er å rute opp ekstra godt, sette ribba høyt i ovnen, og å bruke grillfunksjonen på slutten.

På spørsmål om hva hun setter mest pris på med jula, trekker Maria frem samvær med familie og gode venner, lange hyggelige måltider med god norsk kvalitetsmat, og julero. Disse tingene speiles også i ønsket hennes for det nye året. «For 2019 ønsker jeg meg at familien holder seg friske og har det bra! Arbeidsmessig er det frisk gris, markedsbalanse på grisen, gode kornavlinger og trivsel på jobben».

 


Beate Menes Didriksen

Beate Menes Didriksen spiser ribbe på julaften. For å få sprø svor, damper hun ribba først, og legger en liten tallerken under når hun steker, slik at fettet renner av. «En liten runde under grillen kan også være et godt tips for de som er flinkere enn meg til å følge godt med, for det går fort fra sprø til brent har jeg smertelig erfart,» legger hun til.

Beate synes at det beste med jula er å få litt ekstra tid. «Tiden bruker jeg på familie, venner og å være mest mulig ute i frisk luft.» Som de andre i styret, ønsker også Beate seg balanse i svinekjøttmarkedet i 2019. «Balanse i svinekjøttmarkedet er vel det viktigste for oss. Ellers ser jeg på et nytt år som fullt av nye muligheter som venter på å bli grepet!»

 


Tor Henrik Jule

På julaften spiser Tor Henrik Jule rømmegrøt med «pligg» av svineskinke, samt mandel i grøten på formiddagen. «Etter Gudstjeneste i Mære kyrkje og stell av grisene, serveres det egenprodusert ribbe av Duroc og her følges MatPrats oppskrift på ribbestekinga, med alt som hører med til dette måltidet av sossier, medisterkake, poteter, surkål, rødkål, grønnsaker og saus. Til dessert er det riskrem med rød saus,» forteller han.

Det beste med jula synes Tor Henrik er å ta seg en pust i bakken med familie og gode venner. «Hos oss er 1.juledag «hellig», da er det egentlig ingenting som er programfestet. Ligge lenge, lang frokost, pysj eller «koseklær» til langt på dag, en god tur ut med «konnjrafting» (mange akebrett/rattkjelker etter hverandre i tau bak traktor som kjører fort rundt på kornåkeren), og selvfølgelig mye god mat!»

«For det nye året ønsker jeg meg at unger og familie får fortsette å være friske og ha en god hverdag i skole og arbeid», sier Tor Henrik. «Jeg har også et sterkt ønske, og et håp, om at vi får et år hvor vi nærmer oss markedsbalanse på svinekjøtt, samt at vi ikke må oppleve negative saker angående dyrevelferd. Mye av dette er opp til oss selv! Godt 2019 til dere alle!», avslutter han.

 


Linda Gjerde Myren

Hos Linda Gjerde Myren spiser de pinnekjøtt med rødkål, potet og rotmos på julaften. Likevel har hun selvfølgelig tips til hvordan man får sprø ribbesvor. «Mitt beste tips for å få svoren sprø, er å følge oppskriften til Ingri Espelid Hovig (den rutete kokebkoen) – det er en sikker vinner», lover hun.

Linda synes at det beste med jula er julesnø, skiturer i den blå timen og samværet med familien. «Og så er jeg veldig glad i å gi og få gaver», legger hun til med glimt i øyet.

Lindas ønske for det nye året er at hun får mer tid til å være sammen med familie og venner. «I tillegg ønsker jeg selvfølgelig at flere forbrukere får øynene opp for det fantastiske svinekjøttet som blir produsert i Norge», avslutter hun.