Morsevneegenskaper hjelper grisungene gjennom hele livet

Test
Publisert: 17.12.2017 Oppdatert: 23.04.2018

Stikkord:

En god mor er mer enn en effektiv produsent av melk. Fra forskning vet vi at en god mor har høye nivåer for glukose i blodet før grising for å sørge for næring til ufødte grisunger. Purkas adferd har også en betydelig innvirkning på overlevelsen til hennes avkom. En rolig mor unngår å klemme ihjel grisungene, gir dem tid til å drikke råmelk og stimulerer sine grisunger til å nærme seg juret.

Våre forskere har funnet ut at hun gjør dette blant annet gjennom stemmen sin, adferd, måten hun ligger på og fasongen på spenene. Denne type adferd er arvelig. Det er også genetisk variasjon mellom raser.

Det er tydelige forskjeller på hvor lang tid grisungene trenger før de starter med å drikke råmelk. Uten innblanding av røkter, startet grisunger av purker med god avlsverdi for morsegenskaper å drikke råmelk omtrent 45 minutter etter fødsel. For grisunger født av purker med lav avlsverdi for morsegenskaper tok det mer enn 90 minutter før grisungene drakk råmelk (se grafen).
Grisunger som får råmelk tidlig og i tilstrekkelig mengde får en god start, ettersom de får en «boost» i helse og nok energi for rask utvikling. Denne perfekte starten lønner seg. Disse grisene har høyere overlevelse og har gode resultater sammenlignet med griser som får råmelk senere eller i mindre mengder, selv etter avvenning.