Nettmagasin Norsvin forskning 2020
Råner til markedet
Er hanngrisproduksjon en løsning?
Det er flere fordeler med å produsere hanngriser (råner) istedet for kastrater. En rekke forskningsmiljøer, deriblant Norsvin, har de siste årene jobbet med forskningsprosjekter hvor vi har sett på muligheter knyttet til hanngrisproduksjon og kjøttmarkedet.
Råner til markedet
Hva er problemstillingen?
Og hvilke alternativer har vi?
Råner til markedet
4 fokusområder

Rånesmak ble implementert i avlsmålet til Norsvin Duroc og Norsvin Landsvin i hhv 2018 og 2019
Vektleggingen i avlsmålet er på 5 %.
Både kjemiske analyser og HNS (Human Nose Score) er med i avlsverdiene som beregnes.
I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser.
Arbeidet gir resultater:
Nå avler vi for mindre rånesmak i svinekjøttet!
Det betyr at vi gradvis vil redusere nivået av rånesmak i norske svinepopulasjoner. Vi bruker målinger på slektninger og passer på at det ikke går utover reproduksjonsegenskapene.
Tidslinje
Veien fra første prosjekt på rånesmak til implementering i avlsmålet har vært lang. Rånesmak er en komplisert egenskap med kobling til kjønnshormoner så grundige analyser har vært nødvendig for å hindre uønskede konsekvenser i avl.
2002
2002 - 2004
2004 - 2008
2008
2009 - 2012
2012
2013 - 2015
2016 - 2019
2018 - 2019
2019 -
Fortsettelse følger...
Avl for lavere nivåer av rånesmak er et viktig dyrevelferdstiltak. Vi ønsker å imøtekomme framtidens krav om hanngris i svineproduksjon.
Prosjekttittel:
«Råner til markedet – løsninger for produksjon, produktkvalitet og markører for rånelukt»
Prosjektpartnere:
Animalia (prosjekteier), Norsvin, Nortura, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Skala Maskon og Liverpool John Moores University.

