Ledig stilling: Forsøkstekniker på Norsvin Delta

Norsvin søker en engasjert, effektiv og strukturert medarbeider til 100 % stilling som forsøkstekniker ved Norsvin Delta teststasjon
Del dette innlegget:

FORSØKSTEKNIKER – 100 % FAST STILLING 

Vi søker en engasjert, effektiv og strukturert medarbeider til Norsvin Delta teststasjon. Forsøksteknikeren vil være en del av vårt team som har ansvar for rånetesten, seleksjon av råner til avl og eksport samt deltakelse i ulike forskningsprosjekter. Vi trenger en medarbeider som trives med å jobbe med dyr, har evne til å forvalte tiden effektivt, sikrer høy kvalitet i sine leveranser og som ønsker å jobbe i team innen et fagfelt i stadig utvikling.  

ROLLEN 

Arbeidet vil hovedsakelig bestå av: 

  • Utvalg av dyr til avl, eksport og slakt 
  • Dataregistreringer i forbindelse med rånetesten, eksport og forskningsprosjekter  
  • Fôring og stell av råner på Norsvin Delta teststasjon. 
  • Prøvetaking og håndtering av dyr  
  • Renhold og vedlikehold av anlegg og utstyr, ute og inne 
  • Samarbeid og koordinering med kolleger i Norsvin og Topigs Norsvin 

ØNSKEDE KVALIFIKASJONER 

  • Husdyrfaglig utdanning. Relevant erfaring vil kompensere for utdanningskrav 
  • Kjennskap til, og gjerne erfaring med, praktisk svineproduksjon 
  • Gode norsk- og engelsk ferdigheter, muntlig og skriftlig 
  • Grunnleggende IT kompetanse. 
  • Førerkort for personbil, klasse B samt disponere egen bil.  
  • På grunn av strenge krav til smittebeskyttelse ved våre anlegg, kan ikke søker ha daglig kontakt med annen husdyrbesetning med klauvdyr. 

VI KAN TILBY: 

  • En sentral plass i Norsvin sin produksjonskjede  
  • Godt arbeidsmiljø som preges av engasjement, raushet og godt humør 
  • Faglige utviklingsmuligheter i et nasjonalt og internasjonalt miljø 
  • Gode forsikrings- og pensjonsordninger 
  • Lønn etter avtale 

Stillingen har sitt arbeidssted på Norsvin Delta, Hommelstadvegen 65, 2322 Ridabu.   

Arbeidstid vil være fra klokken 07:30 til 15:30 på hverdager (15.00 sommertid). I tillegg vil det være helgearbeid hver 6. helg. 

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til Torunn Aasmundstad tlf 970 95 236 eller Elisabeth N. Nordbye tlf. 934 18 689. 

Søknadsfrist: 20.april 2023  

Søknad sendes via Jobbdirekte: Gå til søknad

FINN-kode: 297007803

Norsvin SA er et avlsselskap, med utvikling, produksjon og salg av svinegenetikk som sine viktigste oppgaver. Norsvins genetikk tilbys kunder globalt gjennom selskapet Topigs Norsvin, ett av verdens største selskaper innen svinegenetikk. Norsvin SA har hovedkontor på Hamar og ca. 90 ansatte. Eksport av genetikk er et strategisk satsningsområde for Norsvin med betydelig potensiale for vekst i årene som kommer. 

Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.