Oppdatert: Åpen dag på Delta Norge

Norsvin bygger ny råneteststasjon, Delta Norge; et høyteknologisk test- og innovasjonssenter for storskala datafangst. I anledning ferdigstillelse av bygget inviterer vi til åpen dag for alle interesserte torsdag 13. juni kl. 14 - 18.
Del dette innlegget:

Med 4.400 kvadratmeter er Delta Norge Norsvins største byggeprosjekt noensinne. Testkapasiteten utvides fra dagens 3.000 til 5.000 testdyr i året. Økt testkapasitet og nye teknologier vil akselerere den genetiske fremgangen, og muliggjør økt eksport av verdensledende svinegenetikk. 

Fjøssystemer er totalentrepenør. Det planlegges for inntak av dyr på nye Delta Norge i juli 2024.

Merk: Av smittevernhensyn opplyser vi om at det også vil være internasjonale kunder til stede åpningsdagen.


Hva skjer på Delta Norge denne dagen? 

Bli kjent med bygget: Velkommen inn i anlegget!
Rommene står åpne, her er det gode muligheter for å ta tekniske detaljer nærmere i øyesyn. 

Besøk de mange tema-rommene vi rigger klare til åpningsdagen: 

Fôrsentralen midt på bygget, som vi for dagen har døpt om til «Innovation Hall»; her kan du møte mange av våre forskere og fagpersoner, både Norsvin- og Topigs Norsvin -ansatte. 

CT-rom og sovesal fylles med informasjon om bruken av CT-teknologi i avlsarbeidet. Hva er siste nytt i Topigs Norsvins innovative tilnærming til CT-teknologi? Norsvin-forsker Øyvind Nordbø og kollegaer forklarer. 

Avdeling for Teknologi: Hva krever Delta Norge av infrastruktur rundt datahåndtering? Og hvordan kan egentlig kamerateknologi benyttes i avl for adferdsegenskaper? Møt noen av våre nøkkelpersoner på disse områdene. 

Skjæring og analyse: Jørgen Kongsro er fagsjef for skjæring og analyse i Animalia, og kommer til Delta-åpningen med sitt team for å demonstrere kjøttskjæring i praksis. 

Avdeling for «Norsk svineproduksjon»: Hvorfor har Norge verdensledende svinehelse? Hva er grisens klimaavtrykk? Få «et blikk på norsk svineproduksjon» i dette rommet, hvor Norsvins fagavdeling står parate til å svare på små og store spørsmål. 

Entrepenør: Lurer du på noe angående det byggtekniske? Da er det lurt å legge fjøsrunden innom avdelingen til Fjøssystemer, som er tilstede åpningsdagen med et solid mannskap.

Det vil også være mulig å ta en kikk på en av Norsvins nye dyrebiler.

En stor takk til Nortura, som står for pølse-grilling hele dagen. Det blir også salg av mineralvann. Kaffe og noe til.

Velkommen!


Hvordan komme til Delta Norge?

Adressen er: Delta Norge, Budorvegen, 2340 Løten. Kjør mot Budor og følg skilting til parkering. Det vil kontinuerlig gå shuttlebusser mellom parkeringen og Delta Norge.

Ønsker å benytte deg av veibeskrivelser er koordinatene til parkeringsplassen 60°55’42.8″N 11°18’00.7″E.

På vei opp til parkeringsplassen vil dere måtte passere en bomstasjon på Budorvegen. Betaling gjøres via YouPark.

Følg også med på Facebook for oppdateringer om arrangementet!

Mer om Norsvins nye råneteststasjon:

Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.