Sæduttak og bestillingsfrister i jule- og nyttårshelga 2023

Del dette innlegget:

• Siste anbefalte dag for postforsendelse før jul blir torsdag 21. desember, framme 22. desember. Postsending fredag med lørdagsutkjøring er i teorien mulig noen steder, men anbefales ikke (lenge til neste mulighet dersom noe svikter)

• Vi sender ikke post tirsdag 26. desember, 2. juledag, vurder evt. utsettelse av avvenningen uka før

• Budbilene går på Østlandet og i Trøndelag tirsdag 2. juledag

• Det går budbil i Trøndelag 2. juledag og tirsdag 2. januar

• I romjula, onsdag til fredag, holdes åpent som vanlig

• Stavanger-depotet har åpent tirsdag 2. januar med sæd produsert fredag 29. desember.

• Duroc Fôr og Duroc kjøtt produseres tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i jula

Bestillingsfrister jul 2023

Fredag  Lørdag  Søndag  Mandag  Tirsdag  Lørdag  Søndag  Mandag 
22.12.23  23.12.23  24.12.23  25.12.23  26.12.23   30.12.22  31.12.23  01.01 24
Julaften  1. juledag  2. juledag  Nyttårsaften  Nyttårsdag
Sæduttak Ja Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei
Norsvin tlf. 62 51 01 01 Vanlig fredag Stengt Stengt Stengt 08.30 budbil østlandet Levering på Felleskjøpet Sælid kl. 13.00. 08.30 budbil trøndelag Ikke buss - Ikke post  Stengt Stengt
Stavanger tlf. 51 91 98 60 09:00 09:00 Stengt Stengt Stengt 09:00 Stengt Stengt
Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.