Prisvinnere fra avlsbesetningsmøtet 2018

Test
Publisert: 16.11.2018 Oppdatert: 19.11.2018

Stikkord:

Årets avlsbesetningsmøte ble avholdt 1.-2. november på Hamar. Møtet samlet svineprodusenter fra 65 avlsbesetninger. Tradisjonen tro ble det avholdt prisutdeling hvor de beste avlsbesetningene ble kåret. Under følger en presentasjon av årets prisvinnere.


Beste landsvin foredlingsbesetning

Norsk landsvin er selve flaggskipet i Topigs Norsvin og har gjort formidabel internasjonal suksess. Krysset med den nederlandske Z-linjen har norsk landsvin ført til ei TN70-purke som danker ut konkurrentene når det gjelder de fleste egenskaper. 60 års målrettet avlsarbeid har bragt oss dit vi er i dag. For å være i verdenstoppen kreves det fokuserte avlere med stor interesse og engasjement for avlsarbeid, som hele tiden ønsker å utvikle seg og skape mer avlsframgang. De som havner på seierspallen i årets oppgjør er alle særdeles dyktige og ambisiøse svineavlere.

1.plass:

Om de som troner øverst på pallen kan det sies at de er i en egen divisjon. Norsk svineavl har mye å takke denne besetningen for. Den kan vise til særdeles gode resultater på alle elementene i oppgjøret, blant annet oppnådde de 29,8 beregnet antall avvente. De er en spydspiss blant foredlingsbesetningene, og dersom landsvinet er verdens beste morlinje, må denne besetningen være verdens beste på avl på landsvin.  Med uslåelige 86,2 poeng, gratulerer vi nok en gang Jan og Tonje Botilsrud som årets beste landsvin foredlingsbesetning.

Førsteplassen gikk til Jan og Tonje Botilsrud (over). Andreplassen gikk til Hvam videregående skole, representert ved Arve Sunde og Marit Flintegård. Tredjeplassen gikk til Raymond Himberg og Nils Henry Haugen.


Beste duroc foredlingsbesetning

Topigs Norsvin har valgt å satse på norsk duroc som en av sine farraser. Dette innebærer at vi må øke populasjonen, og det er en svært viktig oppgave som det jobbes mye med i disse dager. Nå er vi midt i en overgangsfase hvor vi bygger opp flere besetninger og legger om til SPF, og i år er det derfor 4 durocbesetninger som har data som kan sammenlignes og inkluderes i oppgjøret. Det er viktig å påpeke at duroc er en farrase, og at farrasene er krevende linjer å avle på. Duroc foredlingsbesetningene våre er en liten, men svært dyktig gjeng med ambisjoner og stort engasjement. Vi ser at satsingen på duroc allerede har gitt resultater.

1.plass:

Vinneren av årets durocoppgjør, og prisen for beste foredlingsbesetning på duroc, går til en besetning som i årevis har ligget i toppen i hvert eneste durocoppgjør. De siste årene har de blitt slått på målstreken med kun noen tiendels poeng. Besetningen er svært dyktig og ambisiøs, og i år vinner de suverent med 69,8 poeng. Vi gratulerer årets beste duroc foredlingsbesetning;  Vidar Bergsholm og Marte Nilsen.

Førsteplassen gikk til Vidar Bergsholm og Marte Nilsen (over). Andreplassen gikk til Ole og Christina Eggum. Tredjeplassen gikk til Svein Skurdal med Inger Schiphol.


Beste formeringsbesetning

Årets beste formeringsbesetning ble kåret blant 46 rangerte formeringsbesetninger . I denne kategorien har det vært temmelig tett løp, og vi som har kunnet følge med i sluttfasen har fulgt med i spenning fra dag til dag. Til slutt ble det kun 6,3 poeng som skiller mellom førsteplass og tredjeplass.

1.plass:

Med 77,7 poeng gikk prisen for beste formeringsbesetning i år til Hedmark. Besetningen klarte igjen å erobre førsteplassen. Gratulerer til Jon-Birger Hangaard og Merethe Lie.

Førsteplassen gikk til Jon-Birger Hangaard og Merethe Lie (over). Andreplassen gikk til Johannes Silde. Tredjeplassen gikk til Magnar Fjeldheim og Marit Rimestad


Gratulerer til alle årets prisvinnere!