Suverent best totaløkonomi med Norsvin Duroc

Flere og flere grisebønder får nå øynene opp for fordelene ved å gå over til Norsvin Duroc. Vi tok turen til smågrisprodusenten Harald Gropen på Rudshøgda for å høre hva overgangen har hatt å si for hans produksjon. 

Test
Publisert: 13.08.2019 Oppdatert: 04.09.2019

Stikkord:

Norsvin driver storsatsing på duroc som far-rase. Flere og flere grisebønder får nå øynene opp for fordelene ved å gå over til Norsvin Duroc. Vi tok turen til smågrisprodusenten Harald Gropen på Rudshøgda for å høre hva overgangen har hatt å si for hans produksjon. 

Grisebonde med 25 års erfaring

Harald Gropen driver en smågrisproduksjon og formeringsbesetning på Rudshøgda i Ringsaker kommune. Han har drevet med gris i 25 år, og leverer smågris til tre slaktegrisprodusenter i nærområdet; Jon-Einar Gropen, Anne Grete Bleken og Roy Stensby. Når vi kommer på besøk, har Harald invitert både Anne Grete og Roy til å dele sine erfaringer når det gjelder den nye far-rasen. 

Praten starter allerede på gardstunet, der vi treffer alle tre bøndene en regntung dag i våronna. De tre svineprodusentene har mye å fortelle fra egen produksjon, og før vi har satt oss rundt kjøkkenbordet er det allerede tydelig at her er det mye gode skussmål å hente for durocen 

 

Ryktene om en vill gris stemmer ikke 

-Jeg hadde hørt en del negativt om durocen før jeg fikk det første innsettet i fjor, forteller Roy. Roy driver en slaktegrisbesetning på andre året, og har rukket å ha et par innsett med duroc siden oppstarten.

Jeg skjønte fort at det jeg hadde hørt ikke stemte. Jeg ble fortalt at grisen hadde vill adferd, men den beskrivelsen kan jeg ikke si meg enig i. Grisen er mer aktiv og krever mer av bonden, men det betyr bare at svinebonden må endre seg i takt med grisen, fortsetter han. 

Harald forteller at durocen krever mer rotemateriell og mye fiber. I tillegg har jeg bestilt 150 meter med troer som skal monteres i FT30 bingene, slik at det blir nok eteplass til all smågrisen. Jeg testet duroc én gang tidligere, men da var jeg ikke fornøyd med tilvekst og fôrforbruk. Kombinasjonen av bedre avlsarbeid og satsing fra Norsvin sin side gir nå resultater: en gris av meget god kvalitet, sier han.  

Anne Grete har hatt 5-6 innsett med duroc som far-rase. Hun er enig med Roy i at nøkkelen til suksess med duroc ligger i en bonde som er “på”, men forteller at hun ikke opplever at durocen krever spesielt mye mer enn andre raser. – Jeg synes generelt at all gris er aktiv, derfor prøver jeg å tilby et rikt miljø med variert rotemateriale,  roesnitter  og flis slik at grisen får tilfredsstilt sine behov. Jeg er alltid innom to ganger om dagen, og passer på å være der når det er fôring.  

 

God tilvekst og lavt fôrforbruk 

Anne  Grete forteller at hun hadde et rekordinnsett med hele 1320 gram i daglig tilvekst  i snitt. -Da var nærmere 80% med  duroc  som  far-rase, sier hun. Roy nikker bekreftende og forteller at han hadde 1251 gram i tilvekst på forrige innsett, og 65  fôrdager. Det er veldig god tilvekst. Det blir jo færre fôrdager og dermed lavt  vedlikeholdsbehov  når grisen vokser så godt, forteller han.   

 

Rikelig med fiber 

Anne Grete legger til at hun generelt har et ganske lavt fôrforbruk. I 2018 lå hun på 2,27 FEn per kg tilvekst i snitt. – Jeg kjører en  fôrkurv som er  anbefal t fra Strand Unikorn som er tilpasset  SPF. Der er det ekstra mye med fiber, så det har nok hjulpet veldig på fôrforbruket. 

Harald forteller at de er flere gårdbrukere i området som kjøper 150 tonn  roesnitter  i året direkte fra havna i Oslo. -Det betyr at all smågrisen som blir levert til disse to slaktegrisprodusentene har gått fôr hvor 10,5% av tørrstoffet er fiber. Det gir en gris som føler seg mett og tilfreds.  

 

Suverent best totaløkonomi 

De tre svineprodusentene fremhever durocens evne til å bli slakteklar raskt, som en av de absolutte fordelene.

– Med duroc som far-rase ser jeg at jeg får større kull enn før, og grisungene er mer robuste, forteller Harald. – Smågrisen vokser helt vanvittig. Jeg ser jo nå at tilveksten øker og fôrforbruket går ned fra pulje til pulje.  Jeg har regnet på at jeg tjener 30 kr mer per smågris, fordi jeg får flere avvente og har både lavere fôrforbruk og høyere tilvekst med  duroc, sier Harald entusiastisk.

– Tilveksten i min besetning økte fra 595 til 658 gram pr dag fra 2017 til 2018. I første halvdel av 2019 er vi oppe i hele 714 gram pr dag, samtidig som fôrforbruket er 1,61 FEn pr kg tilvekst og dødeligheten ligger på 0,5 %. Det er ingen tvil om at totaløkonomien er best med duroc som far-rase, avslutter han.


Tabell 1. Topp 10 besetninger Ingrissmågris 2018. Gropen på 3-delt 2 plass. 

Tabell 2. Top 10 besetninger Ingris – slaktegris 2018. Anne Grete og Kristian Bleken på 5 plass.