Viser live fra grisehuset på Instagram

Elise Eng (20) gjester vår instagramkonto og tar oss med inn i grisehuset når purkene skal insemineres.

Test
Publisert: 01.05.2020 Oppdatert: 19.05.2020

Stikkord:

I dag gjester Elise Eng vår instagramkonto for å vise hva som foregår i grisehuset når purkene skal insemineres.

Elise Eng (20)

Elise er 20 år og kommer fra Halden. Hun er oppvokst på gård, og har alltid likt seg i grisehuset. De siste årene har hun blitt mer og mer delaktig i produksjonen, og siden i fjor har hun drevet instagramkontoen Grisebonden, hvor hun viser frem hva som foregår innenfor fjøsdøra på Sønstegård.

Elises mormor og morfar, Gyda og Ole-Roald Amundsen, startet opp med gris på Sønstegård tidlig på 1980-tallet. I 2016 tok Elises mor, Gunn Eng, over driften av svineproduksjonen. Elise forteller at hun har vært jevnlig i grisehuset hele livet og trives godt sammen med dyra. – Det siste året har jeg hatt friår fra skolen og jobbet mye i grisehuset, i tillegg til å jobbe en del med å vise frem hverdagen i grisehuset på sosiale medier.

 

Deler fra grisehuset i sosiale medier

Da foreldrene til Elise bygde nytt SPF-grisehus på gården til Elises besteforeldre i fjor, fikk vi følge hele prosessen på Instagram. Valget om å dele fra grisehuset i sosiale medier har Elise tatt for å spre kunnskap om hvordan matproduksjon og husdyrhold foregår. – Jeg mener at det er forbrukerens ansvar å tilegne seg kunnskap om hvordan matproduksjon i Norge fungerer, forteller Elise. – Både hva, hvor, hvorfor og hvordan alt foregår og henger sammen. Ved å dele vår hverdag, upolert, ekte og ærlig rett fra bingen, så håper jeg at jeg kan bidra til kompetanseheving hos forbruker, forståelse og ikke minst interesse.

 

Gjør avstanden til forbruker kortere

Avstanden fra grisehuset og ut til forbruker er lang, men ved hjelp av sosiale medier kan den nærmest elimineres. Elise mener det er mye forbrukeren burde vite om hverdagen til grisebonden, som ikke har blitt kommunisert godt nok.
– Den norske forbrukeren burde vite at vi legger sjel og enormt med tid i grisehuset hver eneste dag for at dyra våre skal ha det bra, sier hun. – Å drive med gris handler ikke kun om et stell om morgenen og et stell om kvelden. Vi bruker ofte 12 timer i grisehuset på en dag, og da kan vi være tre personer der hele dagen. Dét tror jeg ikke forbruker ser for seg at vi gjør, og det mener jeg er viktig at de vet. Det følger et enormt ansvar med det å skulle drive med dyr, og det ansvaret tar vi ikke lett på.

Positiv respons

Elise har fått positiv respons etter at hun begynte å dele bilder og film fra grisehuset i sosiale medier. – Sosiale medier er også perfekt for å utveksle erfaringer, snakke med folk med like interesser fra alle kanter i landet og å kunne dele tips og triks. Responsen har vært mer eller mindre utelukkende positiv fra både forbrukere, bønder og fagpersoner og jeg synes det er skikkelig bra at folk engasjerer seg, forteller hun.
 

Legg til Norsvin SA på Instagram her eller følg oss på facebook for å følge Elises Instagram take-over fredag 1. mai.