Studiekurs (2023) Fôring av smågris og slaktegris
Alle oppgaver
Vi oppfordrer til diskusjon rundt oppgavene i studieringene. Oppgavene nedenfor er ment som forslag til tema, diskuter gjerne i forkant om dere ønsker å gå igjennom alle, eller kun velge ut noen av de.
Økonomisk betydning av daglig tilvekst og fôrforbruk
- Se film 1.1 Økonomisk betydning av tilvekst og fôrforbruk
- Diskuter hvilket nivå på daglig tilvekst og fôrforbruk dere bør ha på smågris og slaktegris
- Diskuter økonomisk betydning av lavt og forbedret fôrforbruk hos smågris og slaktegris
Utvikling og potensiale for tilvekst og fôrutnyttelse
- Se film 1.2 Genetisk fremgang – nivå og resultater i felt
- Diskuter hvordan den avlsmessige/genetiske framgangen for tilvekst og fôrforbruk hos smågris og slaktegris har vært de siste årene.
- Diskuter i hvilken grad dere ser avlsframgangen på resultatene i egen besetning.
Måling av resultater og betydningen av tall ved rådgivning
- Se film 1.3 Måling av resultater – rådgivning og kontroll på egen produksjon
- Diskuter hvilke nøkkeltall dere kan få fra Ingris for smågris og slaktegris
- Diskuter hvilken nytte dere har av disse nøkkeltallene i drifta og i forbindelse med rådgivning
Riktig fôring er en viktig suksessfaktor
- Diskuter hvilke oppgaver energi og protein har i fôret til gris
- Diskuter hva som skjer med grisen dersom vi fôrer den feil/mangelfullt
Grisen i et bærekraftsperspektiv
- Diskuter hvorfor svinekjøtt er det kjøttet som har minst klimagass-avtrykk pr kg kjøttvare
- Diskuter hvilke tiltak du kan gjøre for å redusere klimagassavtrykket fra svineproduksjonen
Resultatene påvirkes av fôr og fôringsprinsipper
- Diskuter fordeler og ulemper ved henholdsvis tørrfôring og våtfôring
- Diskuter fordeler og ulemper med henholdsvis enhetsfôring og fasefôring
Bedre utnyttelse av våtfôringsanlegg til slaktegris
- Diskuter erfaringer og rutiner for å finne riktig fôrkurve generelt og riktig fôrmengde i den enkelte binge ved våtfôring
- Diskuter hvordan kan dere utnytte våtfôringsanlegget bedre til fôring av henholdsvis smågris og slaktegris
Nøkkelen til et godt resultat ligger i tida før og under avvenning
- Se film 2.4 Smågrisperioden – grunnlaget legges i dietida
- Diskuter hvorfor er det viktig at grisungene har et godt fôropptak før avvenning og hvordan dere kan få til dette
- Diskuter hvorfor det er viktig at spedgrisen får jern og erfaringer med forskjellige måter for tildeling
Fôring av smågris
- Diskuter viktige faktorer ved miljø og fôring av smågris ved avvenning
- Diskuter valg av fôr og fôrstrategi til smågris for god tilvekst og fôrutnyttelse
Både fordeler og ulemper med forskjellige gruppestørrelser og areal til slaktegris
- Diskuter hvilke erfaringer dere har med gruppestørrelse
- Diskuter erfaringer dere har med ulikt type areal i smågris- og eller i slaktegrisperioden
Miljø, fôring og genetikk påvirker grisenes helse, produksjon, eksteriør og adferd
- Diskuter hvilke faktorer som påvirker eksteriør hos gris
- Diskuter erfaringer med ulike helsemessige utfordringer hos smågris og slaktegris, og hvordan disse kan løses
Fôring av slaktegris – Hvordan ta ut potensialet i grisen?
- Se film 3.3 Fôring av slaktegris – juster fôringen og utnytt potensialet
- Diskuter hvilke endringer som har skjedd med grisen de senere årene som har betydning for fôring og stell
- Diskuter hvilke endringer dere kan gjøre for å optimalisere i fôringa av slaktegris for å ta ut mer av det genetiske potensialet og oppnå bedre tilvekst og fôrutnyttelse
Fôring av slaktegris – ta ut potensialet med riktig fôring
- Diskuter hvilke faktorer i forhold til helse, miljø og fôring som er viktige for å få slaktegrisen godt i gang ved innsett
- Diskuter hvilke faktorer som er særlig viktige for å få god tilvekst og fôrutnyttelse ved tørrfôring