Norsvin Alfa

Norsvin Alfa er Norges eneste seminstasjon for gris.
Herfra leverer vi sæddoser til hele Norge, og til eksport. Seminstasjonen Norsvin Alfa har plass til 300 råner, fordelt på rasene Landsvin, Duroc, Z-line og Hampshire, med størst andel av de to første.

Del dette innlegget:

Norsvin Alfa er Norges eneste seminstasjon for gris, herfra leverer vi sæddoser til hele Norge, og noe til eksport. Eksporten går hovedsakelig til Europa, men vi har også faste sendinger til USA.

Hver råne blir tappet for sæd en til to ganger i uken. Sæden blir så sendt inn til laboratoriet for kvalitetssjekk. Her undersøkes motilitet til cellene og om de har noen defekter som kan påvirke befruktningsevnen.

Sæden blir så tynnet ut med en fortynningsvæske som inneholder næringsstoffer og som gir sædcellene et godt miljø å leve i fram til dosen skal brukes ute hos bonden. Her brukes den innen fire dager etter produksjonsdagen.

Fra vår seminstasjon Norsvin Alfa tilbyr vi også eksport av frossensæd. Frossensæd er et tilbud til land som har strengere regler for import av biologisk materiale, og dermed eneste mulighet for nytt avlsmateriale.

Produksjonen av frossensæd er krevende og tar mye tid. Sæden sendes i flytende Nitrogen -196 grader, noe som gjør at sæden ikke har noen utløpsdato.

Vi har gjennom årenes løp sendt til flere forskjellige land, blant annet New Zealand, Russland, Island og Malaysia.

I dag er det kun Island som er fast kunde av frossensæd. Island har strenge regler for import av biologisk materiale, og eneste mulighet for islandske svinebønder å ta inn nytt genmateriale er derfor frossensæd.

 

Kontaktinformasjon

Norsvin Alfa
Adresse: Lageråvegen 595, 2324 Vang
Telefon: 62 51 01 02

Vakttelefon sæddistribusjon: Tlf 908 52 120.

Vakttelefonen er bemannet man-fre: 08.00-15:30
 

Elisabeth Nordbye, Semin- og eksportsjef
Tlf.: +47 934 18 689
Mail: elisabeth.nordbye()norsvin.no

Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.