Studiekurs (2025) Stolt Svinebonde
Alle oppgaver
Vi oppfordrer til diskusjon rundt oppgavene i studieringene. Oppgavene nedenfor er ment som forslag til tema, diskuter gjerne i forkant om dere ønsker å gå igjennom alle, eller kun velge ut noen av de.
Arbeidsoppgaver til studieenhet 1
Les studieenhet 1 i studieheftet og se filmene tilhørende studieenheten på YouTube – Norsvin SA (Spilleliste: Stolt svinebonde med kunnskap og framtidstro)
- Diskuter hva som skiller Norge fra resten av Europa når det gjelder dyrehelse og hvordan vi kan ta vare på helsestatusen i norske grisehus
- Diskuter hvordan synet på dyrevelferd har endret seg de siste årene
- Diskuter hvordan dere kan forbedre dyrevelferden i egne grisehus
- Diskuter hvordan verdiskapingen til norsk svineproduksjon er og hvilke ringvirkninger svineproduksjonen i deres område har på landbruket i nærområdet og lokalsamfunnet ellers.
- Diskuter hvorfor svineproduksjon er bærekraftig matproduksjon
- Diskuter hva dere kan gjøre i eget grisehus for å redusere klimaavtrykket
- Diskuter hvorfor svinekjøtt er sunt og bidrar positivt som en del av kostholdet
Arbeidsoppgaver til studieenhet 2
Les studieenhet 2 i studieheftet og se filmene tilhørende studieenheten på YouTube – Norsvin SA (Spilleliste: Stolt svinebonde med kunnskap og framtidstro)
- Diskuter hva som er Norsvins formål og hvordan selskapet er organisert og har utviklet seg over tid
- Diskuter hvorfor et bredt og bærekraftig avlsmål har vært og er viktig
- Diskuter på hvilken måte den genetiske fremgangen kommer alle svineprodusenter til gode
- Diskuter hvorfor det er viktig at vi jobber med forskning i Norsvin og Topigs Norsvin
- Diskuter hvilken betydning etableringen av Topigs Norsvin har hatt for den norske svineprodusenten
Arbeidsoppgaver til studieenhet 3
Les studieenhet 3 i studieheftet og se filmene tilhørende studieenheten på YouTube – Norsvin SA (Spilleliste: Stolt svinebonde med kunnskap og framtidstro)
- Diskuter hvilken betydning hver enkelt av dere som svineprodusenter og drift og dyrevelferd i deres grisehus har for svinenæringa sitt omdømme
- Diskuter hvordan dere kan være offensive og gode ambassadører for svinenæringa
- Diskuter hvorfor vi bør ta imot besøk i grisehuset og hvordan dette kan gjennomføres på en god og smittesikker måte
- Diskuter hvordan dere kan bidra til å fremme positive saker om grisen, svinekjøttet og svineproduksjonen i sosiale medier
- Diskuter hvilken betydning faglige- og sosiale nettverk har for dere og hvordan dere kan engasjere dere mer som svinebønder