Norsvin Forskning
Er hanngrisproduksjon en løsning?
Det er flere fordeler med å produsere hanngriser (råner) istedet for kastrater. En rekke forskningsmiljøer, deriblant Norsvin, har de siste årene jobbet med forskningsprosjekter hvor vi har sett på muligheter knyttet til hanngrisproduksjon og kjøttmarkedet.
Forskningsområder:
Helse & dyrevelferd
Klima og bærekraft
Genteknologi
Er hanngrisproduksjon en løsning?
Klarer vi å redusere og kontrollere utfordringer med rånelukt i svinekjøttet vil det muliggjøre produksjon av hanngriser, noe som igjen vil føre til bedret dyrevelferd og reduserte kostnader i svineproduksjon.
Se vår introduksjonsfilm om forskningsarbeidet på rånesmak:
Bakgrunn
Problemstillingen: kastrering vs. hanngrisproduksjon
Mer om rånesmak
20 år med forskning!
– Veien fra første prosjekt på rånesmak til implementering i avlsmålet har vært lang, forteller forsker i Norsvin Maren van Son, som har jobbet med rånesmak-problematikken siden 2003.
-Rånesmak er en komplisert egenskap med kobling til kjønnshormoner. Grundige genetiske analyser har vært nødvendig for å hindre uønskede konsekvenser. Men et viktig mål er nådd: – Nå reduserer Norsvin rånesmaken i svinekjøttet via avlsarbeid!
– Veien fra første prosjekt på rånesmak til implementering i avlsmålet har vært lang, forteller forsker i Norsvin Maren van Son, som har jobbet med rånesmak-problematikken siden 2003.
-Rånesmak er en komplisert egenskap med kobling til kjønnshormoner. Grundige genetiske analyser har vært nødvendig for å hindre uønskede konsekvenser. Men et viktig mål er nådd: – Nå reduserer Norsvin rånesmaken i svinekjøttet via avlsarbeid!
Suksess i Nederland
I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. De har brukt biopsier som gir sikre målinger på rånene som brukes i avl, noe som ikke er lov i Norge.
Topigs Norsvin startet tidlig med å avle for lavere rånesmak. Før implementering av genomisk seleksjon lagde de en egen SNP-chip med mutasjoner assosiert med rånesmak. I samarbeid med slakteriene kunne de markedsføre «nador»-råner som var genetisk disponert for lavere rånesmak. Produsentene betalte litt mer for sæd fra disse rånene, men fikk tilbake dette når slakteriene betalte mer for disse råneslaktene. Med innfasing av genomisk seleksjon ble alle rånene genotypet og SNP-chipen med kun rånesmaksmutasjoner ble overflødig.
Topigs Norsvin har også jobbet med å beregne genetiske parametere for rånesmak og korrelasjoner til andre egenskaper for å hindre uønskede effekter på andre egenskaper.
Videre har de brukt mye tid på å etablere metoden Human Nose Score for rånesmakskomponentene androstenon og skatol, som flere andre land har tatt i bruk. I tillegg til bruk av biopsier på seleksjonskandidatene har Human Nose Score sikret dem mange fenotyper til sikre avlsverdier.
Figuren under viser hvordan Topigs Norsvin med stor suksess har avlet for reduserte rånesmaksnivåer fra 2008 til 2017, for de tre linjene Talent, Tempo og TopP1. Kilde: Topigs Norsvin.
I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser.
Forskerne i Nederland har brukt biopsier som gir sikre målinger på rånene som brukes i avl, noe som ikke er lov i Norge. Les mer.
Utslipp av metan
Metanutslipp fra grisens fordøyelsesystem er minimale ettersom grisen ikke har samme fordøyelsessystem som drøvtyggere. Metanutslippene utgjør omlag 5 % av totalutslippene knyttet til svineproduksjon.
Det er ikke bare i Norge og Nederland at vi jobber med rånesmak. De siste fire årene har EU støttet et COST-nettverk (European Cooperation in Science and Technology) på rånesmak.
Nettverket heter IPEMA (Innovative Approaches for Pork Production with Entire Males) og har som hovedmål å spre kunnskap og finne alternativer til kirurgisk kastrering av gris (http://www.ca-ipema.eu). Nettverket har bestått av representater fra over 20 ulike europeiske land og arbeidet har vært knyttet til avl og genetikk, ernæring, kjøttkvalitet, prosessering, konsumenter og marked.
Denne nettsiden gir dessuten mye informasjon om rånesmak på engelsk: https://www.boarsontheway.com/.
Er hanngrisproduksjon en løsning?
4 fokusområder
i forskningsarbeidet
Rånesmak ble implementert i avlsmålet til Norsvin Duroc og Norsvin Landsvin i hhv 2018 og 2019
Vektleggingen i avlsmålet er på 5 %.
Både kjemiske analyser og HNS (Human Nose Score) er med i avlsverdiene som beregnes.
I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser.
Arbeidet gir resultater:
Nå avler vi for mindre rånesmak i svinekjøttet!
Det betyr at vi gradvis vil redusere nivået av rånesmak i norske svinepopulasjoner. Vi bruker målinger på slektninger og passer på at det ikke går utover reproduksjonsegenskapene.
Tidslinje
Veien fra første prosjekt på rånesmak til implementering i avlsmålet har vært lang. Rånesmak er en komplisert egenskap med kobling til kjønnshormoner så grundige analyser har vært nødvendig for å hindre uønskede konsekvenser i avl.
2002
2002 - 2004
2004 - 2008
2008
2009 - 2012
2012
2013 - 2015
2016 - 2019
2018 - 2019
2019 -
Fortsettelse følger
Avl for lavere nivåer av rånesmak er et viktig dyrevelferdstiltak. Vi ønsker å imøtekomme framtidens krav om hanngris i svineproduksjon.
Prosjekttittel:
«Råner til markedet – løsninger for produksjon, produktkvalitet og markører for rånelukt»
Prosjektpartnere:
Animalia (prosjekteier), Norsvin, Nortura, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Skala Maskon og Liverpool John Moores University.