Les forordet til årets studiehefte her:
Norske svineprodusenter har svært mye å være stolte av og vi trenger at flere er med på å fortelle om Norsvin, norsk gris og næringa vår. Sammen skal vi bli enda bedre på å snakke om, og fortelle gode historier rundt dette. Og historiene blir best når dere som går i fjøset hver dag forteller de. Forbrukerne ønsker å vite mer, og gjennom aktiv deling av kunnskap skapes tillit til jobben dere gjør som matprodusenter – Verdens viktigste jobb, spør du meg.
Mange kjenner kanskje på at det er vanskelig å dele informasjon om næringa, av ulike årsaker. Men det er ikke bare i sosiale medier og i avisa at kunnskap deles. Kunnskap deles også i møter med andre mennesker. Og vi håper at dere gjennom dette studiekurset har tilegnet dere enda mer kunnskap og kan fortelle gode historier om hva svinenæringa i Norge står for.
Det er mange måter å være grise-ambassadør på og du må fylle rollen på en måte du er komfortabel med. Et bidrag er alt fra en tilfeldig prat med folk i et selskap eller på butikken, til å like positive innlegg som andre har skrevet på sosiale medier, legge ut saker selv på nettet eller dele andres, ta imot besøk i grisehuset, engasjere seg som tillitsvalgt og kanskje aktivt kontakte politikere og media. I studiekurset vil du få tips som vi håper vil inspirere deg.
Målet med studiekurset er at svineprodusenter og andre som er tilknytta næringa skal komme sammen, diskutere og i fellesskap få ny og oppdatert kunnskap om norsk gris, svineproduksjon og det å være en ambassadør for egen næring. Det er viktig at vi står sammen, løfter hodet og er stolte grisebønder.
Studiekurset består av både dette studieheftet og en rekke korte filmer. Kurset er primært tenkt til bruk i studieringer i lokal- eller fylkeslag i Norsvin, men kan også brukes til studier på egenhånd. Studieringer i lagsapparatet er svært viktig for både det faglige og sosiale miljøet blant svineprodusentene. En faglig diskusjon og en kaffekopp gjør godt for de fleste.
Studiekurset har tre studieenheter, og gjennomføringen kan gjøres på mange måter. For mange vil det passe best å møtes tre ganger, enten fysisk eller digitalt, og gjennomgå en studieenhet på hver samling. Noen steder vil det passe bra med et felles oppstartmøte i fylkeslaget som følges opp med et par samlinger i de enkelte studieringene. Enkelte steder møtes produsenter en helg der de går igjennom hele kursopplegget på en gang. Her er det bare å bruke fantasien og gjennomføre kurset slik det passer best.
Lykke til med kurset!
Olav Eik-Nes
Administrerende direktør i Norsvin SA