Nye avlsverdiberegninger – hva innebærer det?

Norsvin har i høst innført de største tekniske omleggingene i avlsverdiberegningene siden 1992. Hva innebærer det, og hvilken betydning har det for svineprodusenten?
Del dette innlegget:

«Et lite jordskjelv» var betegnelsen avlsforsker Dan Olsen brukte om omleggingen, og siktet til de store innvirkningene omleggingen fikk på avlsverdiene i landsvin- og duroc-populasjonene. 

Påvirker seleksjonen i kjernen

For det er i renavlspopulasjonene at endringene er merkbare på kort sikt. Her selekteres det dyr etter avls- og seleksjonsverdier, og med så mange endringer på en gang fikk det til dels store utslag for enkeltdyr. Et dyr som dagen før omleggingen hadde høy avlsverdi, kunne dagen etter ha gått betydelig ned i avlsverdi. 

Vi har intervjuet avlsforsker Maja Winther Iversen i Norsvin og spurt henne om hva omleggingen innebærer for svineprodusenten.

 MED PÅ ENDRINGER: Tre av de som har vært involvert i endringene fra Norsvins side; Torunn Aasmundstad, avlssjef, Maja Winther Iversen og Dan Olsen, begge avlsforskere (Foto: Norsvin). 

Hvilke endringer er gjort?

– Det er i hovedsak tre store endringer som er gjennomført, forteller avlsforsker i Norsvin Maja Winther Iversen. For det første så har vi forbedret avlsverdiberegningen for egenskaper knyttet til tilvekst og fôrforbruk. Beregningen er også endret og egenskapsdefinisjonene forbedret for smågris- og slaktegrisoverlevelse. En annen stor endring er at vi har gjort forbedringer i hvordan vi bruker genotypeinformasjon i avlsverdiberegningene. I tillegg til disse tre, er det gjennomført andre mindre endringer. Det er justert på vektleggingen av egenskaper i avlsmålene for landsvin og duroc, blant annet når det gjelder variasjon i fôropptak (duroc),​ og det er lagt til nye egenskaper for tilvekst. 

Endringen for tilvekst og fôrforbruk er blant de større endringene, kan du si litt mer om hva det innebærer? 

– Teamet av avlsforskere i Norsvin og Topigs Norsvin har jobbet med disse endringene i lang tid. Det er innført en ny standardisering av tilvekst og fôrforbruk, som nå blir felles for alle rasene i Topigs Norsvin-systemet. Framover benyttes tilvekstdata fra tre tilvekstperioder: Tidlig tilvekst (gram per dag fra 0 til 40 kilo), slaktegristilvekst (gram per dag fra 40 til 120 kilo)​ og total tilvekst (gram per dag fra 0 til 120 kilo). Alle data hentes fra renavlspopulasjonene. I praksis betyr det at vi fra nå av trenger at foredlingsbesetningene registrerer grisenes vekt inn i slaktegrisavdelingen, slik at vi bedre kan skille tidlig og sein tilvekst. Denne nye standardiseringen gjør også at vi tar i bruk tilvekst- og fôrforbruksdata fra de to Delta-stasjonene (Delta Norge og Delta Canada) på en bedre måte. 

JUSTERING AV EGENSKAPER: For duroc økes vektleggingen på egenskapsgruppen fôrforbruk i avlsmålet. 

For noen egenskaper er vektleggingen i avlsmålet justert? 

– Ja, vi har justert noe på vektleggingen av enkeltegenskaper, med en dreining mot fôrforbruk, tilvekst og overlevelse, og gjort noen endringer for eksteriøregenskaper, blant annet basert på tilbakemeldinger fra teamet i Topigs Norsvin som jobber med eksteriør. Justeringene er gjort med bakgrunn i framtidige behov og krav til genetikken. For landsvin vil vi for eksempel ikke lenger ha økning i totalfødte, men vi vil ha framgang på antall avvente og dermed redusere antall dødfødte og spedgristap i dieperioden. For duroc øker vi «trykket» på fôrforbruk, og reduserer vektleggingen litt på tilvekst.

FIGUR: Kakediagrammene viser hvor mye vekt som er tillagt hver egenskapsgruppe i avslmålet for landsvin og duroc. Egenskapsgruppene inneholder egenskaper som tilhører samme kategori, f.eks. inneholder produksjonsgruppen egenskaper som tilvekst og fôrforbruk, og robusthetsgruppen inkluderer blant annet eksteriør og overlevelse. Hvor mye vekt én egenskapsgruppe får er ikke avhengig av antall egenskaper i gruppen, men hvor viktig den egenskapsgruppen er relativt sett for hver rase. 

 

 

 Forbedringer i bruk av genotypeinformasjon, kan du si litt om hva det innebærer? 

– Vi har tatt i bruk en mer effektiv metode for å utnytte genotyper, og kan dermed regne genomiske avlsverdier for alle genotypede dyr. Denne metoden åpner også opp for slektskap mellom raser slik at det for eksempel tas hensyn til at Z-line og L-line har noen gener til felles, som farge på skinnet. Den nye metoden gir oss muligheten til å integrere genotyper og data fra krysningsdyr i avlsprogrammet på en mer effektiv måte i fremtiden.

Hvordan vil oppdateringen påvirke avlsverdier og rangeringen av renrasedyr?

– Oppdateringen vil ha stor innvirkning på avlsverdiene, med gjennomsnittlige endringer som varierer fra omtrent -13 avlsverdipoeng i D- og L-linjen til nesten -4 avlsverdipoeng for Z-linjen. Det mest dramatiske er at grisene vil omrangere seg; sammenhengen (korrelasjonen) mellom gammel og ny avlsverdi er så lav som 0.49 for duroc og 0.55 for landsvin.

Hva er fordelen med alle disse endringene? 

– Den største fordelen er at vi forventer enda større avlsframgang framover, som følge av alle forbedringene i avlsverdiberegningene. Mange av endringene er et resultat av ønsker og arbeid vi har hatt pågående i mange år. Dermed er dette et stort steg framover og gjør at vi kan utvikle avlsmaterialet videre på en enda mer effektiv måte. Det gjelder både i avlen for mordyret, hybridpurka, og slaktegrisen.

 

Hva er en avlsverdi?

  • En avlsverdi er en tallfesting av verdien av et dyrs gener​. Den sier noe om hvor godt vi forventer at avkommet presterer for en gitt egenskap​.

  • Ett dyr kan ha avlsverdier for mange forskjellige egenskaper​. Per i dag beregner vi avlsverdier for bortimot 100 egenskaper​

Hva er et avlsmål?

  • Et avlsmål angir retningen i avlsarbeidet.

  • Avlsmålet spesifiserer hvilke egenskaper som skal utvikles gjennom avl, og hvor mye hver egenskap skal vektlegges. 

Search
Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.