Artikkelen er hentet fra SVIN nr. 5 2025/ svin.no
Skrevet av: Tom E. Holmlund
SPF (Specific Pathogen Free) har lenge vært en sentral del av strategien for bedre dyrehelse, økt produksjonseffektivitet og redusert antibiotikabruk. Nå går hele svinenæringen sammen om et nasjonalt prosjekt for å få fart på omleggingen.
– Dette er signal om vilje til samarbeid og framdrift, sier Lars Terje Bogevik i Norsvin, som er ansatt som prosjektleder for satsingen.
Treårig løft med nasjonalt trykk
Norsvin tok initiativ til prosjektet etter oppfordringer fra flere hold i næringen. Organisasjonen søkte om nasjonale tilretteleggingsmidler fra Landbruksdirektoratet – og fikk ja. Prosjektet løper fra 2025 til 2027.
Målet er todelt:
· Igangsette og videreføre regionale prosjekter for økt omlegging til SPF.
· Styrke samarbeidet i hele næringskjeden for å nå målet om 100 % SPF innen 2030.
Prosjektet inkluderer representanter fra alle slakteriene, Helsetjenesten for svin og Norsvin, og skal fungere som en nasjonal samordningsplattform.
Erfaring fra regionene viser vei
Mange regioner har allerede kommet langt, med høy SPF-andel i blant annet Nordland, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Felles for de vellykkede initiativene er at de har hatt dedikerte ressurspersoner som har bistått produsentene i omleggingsprosessen.
– Erfaringene viser tydelig at personlig oppfølging og praktisk rådgivning gjør en stor forskjell. Nå skal vi bygge videre på det som virker, og sikre at alle produsenter får støtte på veien, sier Bogevik.

BEDRE HELSE: SPF en nøkkelfaktor for at norsk svineproduksjon skal være bærekraftig og konkurransedyktig.
Kunnskapsdeling blir sentralt
En viktig del av prosjektet er også å formidle kunnskap om SPF og dele erfaringer på tvers av regioner og produsentmiljøer.
– Det finnes ikke én oppskrift på omlegging, men det finnes mange gode erfaringer. Vår jobb blir å gjøre disse tilgjengelige for hele næringen, sier Bogevik.
Skal sikre framtidig konkurransekraft
Med stadig høyere krav til dyrehelse, klimaavtrykk og antibiotikabruk, er SPF en nøkkelfaktor for at norsk svineproduksjon skal være bærekraftig og konkurransedyktig – også i fremtiden.
– Om vi skal nå 100 prosent SPF innen 2030 må vi gjøre dette sammen. Dette prosjektet er et viktig steg på veien, avslutter Bogevik.

 
								






















 
								 
								 
								 
															 
															