I 2024 var det 80 kg slaktevekt som gjaldt, nå er det 85 kg. Lønnsomheten i å løfte slaktevekta så mye kan tilsvare hele 40 kr per slaktegris i økt dekningsbidrag.
Den anbefalte slaktevekta er 85 kg. For at du som produsent vil følge den anbefalte slaktevekta må du vite at dette er den slaktevekta som gir det høyeste dekningsbidraget. Da kan vi betrygge deg med at det er det! Men da må en rekke forutsetninger være på plass. En viktig forutsetning med å løfte slaktevekta uten at det totale dekningsbidraget på innsettet reduseres, er at du ikke vil få flere slaktegriser over maks vektgrense, som nå er 95 kg. Samme gjelder puljetillegget. Hvis du gir slipp på puljetillegget og heller velger å levere færre griser per levering faller dekningsbidraget mer enn hva økt slaktevekt gir av økt dekningsbidrag.
Tyngre slaktevekter medfører lavere kjøttprosent, typisk faller den med 0,15% per kg økt slaktevekt. Med 30 øre trekk per kjøtt%, gir dette 4 øre dårligere kg-pris for hver ekstra kg slaktevekt. Likevel blir slakteutbyttet høyere selv med lavere pris per kg. En 85 kg-gris med 59,85% kjøtt er 34 kr mer verdt enn en 84 kg-gris med 60% kjøtt.
Økt fôrforbruk følger med økt slaktevekt. En tommelfingerregel er at fôrforbruket per kg levendevekt-tilvekst øker med 0,015 for hver kg økt slaktevekt. Men dette varierer mellom besetninger. Vi antar f eks at en slaktegris med slaktevekt 84 kilo og fôrforbruk på 2,70 per kg tilvekst, vil ha et fôrforbruk på 2,715 per kg tilvekst når slaktevekta øker til 85 kg. Dette resulterer i 5,3 flere fôrenheter forbrukt ved 85 kilo slaktevekt. Med en fôrpris på 4,77 kr blir det en økt fôrkostnad på 25,6 kr hvis grisen slaktes på 85 kg i stedet for 84 kg.
Differanse på 8 kr – Trekker vi fra økt fôrkostnad med det økte slakteutbytte på 34 kr får vi en marginalverdi på 8 kr med å løfte slaktevekta 1 kg. DB per gris blir altså 8 kr høyere. Så løfter du deg fra 80 kg til 85 kg, kan du teoretisk sett løfte DB per gris med 40 kr. På 2100 griser blir det 84 000 kr i økt DB på et år.
Hvis man klarer å unngå særlig reduksjon i kjøtt-% og har bedre fôrforbruk eller lavere fôrpris enn normen er utbyttet av å løfte slaktevekta enda større.
Hovedbilde: Ricardofoto.