Gris i ’22 er historie. To dager med foredrag, fest og nye bekjentskaper. Her er en liten oppsummering, følg med i Fagbladet Svin for utfyllende stoff fra kongressen!
2
dager
480
deltagere
24
fagforedrag
I år ble kongressen arrangert på på Scandic Oslo Airport, 9. og 10. november. Dette er 2. gangen på rad at Gris i finner sted i Gardermoen-området. Kongressen arrangeres hvert 3. år, og samler svineprodusenter, rådgivere, samt deltagere fra organisasjoner og leverandører. Arrangører er Norsvin, Nortura og Felleskjøpet.
Velkomst v/ komitélederen
Kristin Ianssen stod for den offisielle åpningen av Gris i ’22, og ønsket varmt velkommen til nesten 500 kongressdeltagere:
– Her skal vi skape samhold og stolthet, og lære mye på veien!
Under åpningen fikk vi høre vakker musikk fra trompetist Klara Feiring, før Artur Salte, styremedlem i Norges Bondelag entret kongresscenen sammen med administrerende direktør i Norsvin Olav Eik-Nes. De innledet med temaet “Hvordan lykkes og trives som svinebonde?”, et tema som kan sies å være gjennomgående i kongressen, helt fram til og med Øystein “Pølsa” Pettersens avslutningsforedrag.
Et tettpakket fagprogram
Arrangørene hadde lagt opp et omfattende fagprogram, med 24 fagforedrag å velge mellom, fordelt over de to dagene. Odd Magne Karlsen fra Nortura, mfl., snakket om “Prosjekt griseløftet – økt areal og større grupper av slaktegris hva betyr det for gris og bonde? Mange var innom “Lønnsomhet i SPF vs konvensjonell gris” ved Harald Pedersen, Fatland og Øystein Moen, Norsvin, og Olav Tørresdal i Mattilsynet sitt foredrag om tilsynskampanjen og erfaringer fra møtet med svinebonden.
Mot slutten av dag 2 var det også mange som fikk med seg Hans Bårdsgård, Nationen og svineprodusentene Anette og Geir Brede fortelle og diskutere rundt temaet “Hvordan stå oppreist i medias søkelys og vise hva vi driver med?”. Anette og Geir har bevisst vært aktive på sosiale medier, med gårdsnavnet “Brede Bacon”.
Festmiddag med heder
På onsdagskvelden var det duket for festmiddag. Og når så mange med tilknytning til svinenæringa møtes, er det selvfølgelig svin på menyen! Nærmere bestemt langtidsstekt svinenakke, som kjøkkenet hadde tilberedt på en utmerket måte.
Under middagen ble hedersbevisningen Godgrisen delt ut, til et par med lang fartstid som svineprodusenter og avlsbesetning for Norsvin: Tonje og Jan Botilsrud.
Les mer: Godgrisen 2022: – Et «dream team» i toppsjiktet
Det var også prisoverrekkelser til fjorårets beste besetninger i Ingris, som alle fikk velfortjent heder fra Gris i-scenen.
Og dagen var langt fra over! Den norske country-rap duoen Hagle underholdt med dansemusikk til sent på kveld.
Lag en god dag
Øystein “Pølsa” Pettersen hadde æren av å avrunde kongressprogrammet for denne gang, da skilleveggene mellom salene gikk opp, og alle deltagere igjen var samlet i én sal.
Øystein inspirerte oss til å søke mot utvikling, kontra det å hele tiden kun forholde seg til endringer som blir “kastet” vår vei. Med humor og alvor reflekterte han over tingene som betyr noe i livet vi lever. “Hva betyr noe for deg, og hvor vil du hen?”.
Tilbake i 2025
Nå skal Gris i ’22 evalueres og oppsummeres av arrangører og andre involverte, slik at vi i 2025 kan komme tilbake med en like bra, om ikke bedre kongress!
Norsvin-direktør Olav Eik-Nes er svært fornøyd med at kongressen har klart å samle så mange; – Tenk det; vi blir færre produsenter, og allikevel holder kongressen seg så sterkt. – Særs gledelig er det å se så mange nye og unge svineprodusenter, en spesiell takk til dere, for at dere kom!
Hovedkomiteen for Gris i har bestått av: Kristin Ianssen (leder), Målfrid Narum (Norsvin), Gustav Grøholt (Felleskjøpet), Solveig Kongsrud (Norsvin), Trond Østby (Felleskjøpet), og Silje Laugsand Pynten/Svein Bjarne Sommernes (Nortura).
Deltok du på Gris i? Husk å fylle ut evalueringsskjema!