Dick Hordijk i gang som ny toppsjef i Topigs Norsvin

Dick Hordijk har nå formelt tiltrådt som konsernsjef i Topigs Norsvin, og startet sin nye rolle 31. mars 2025. Han kom fra stillingen som administrerende direktør i Royal Agrifirm Group, et nederlandsk bondeeid kooperativ som utvikler og selger landbruks-, fôr- og spesialløsninger over hele verden.
Del dette innlegget:

Hovedbilde: Fra venstre: CEO Dick Hordijk og teknologidirektør Hans Olijslagers. Sistnevnte var konstituert CEO før Hordijk tiltrådde. 

Skrevet av: Tom Erik Holmlund/Fagbladet Svin

Hordijks første arbeidsuke ble tilbrakt i Kina, hvor han deltok på World Pork Event sammen med kolleger og kunder fra hele verden. Under arrangementet holdt han sin første offentlige tale som CEO, hvor han la frem en visjon for bærekraftig landbruk og svineproduksjon. Han understreket viktigheten av dyrehelse, dyrevelferd og reduksjon av karbonavtrykk, og påpekte at bærekraftige tiltak må anerkjennes og belønnes av markedet og myndigheter.  

Uken etter besøkte Hordijk for første gang Norsvins hovedkontor i Melkefabrikken på Hamar. Besøket markerte starten på et godt samarbeid mellom Norsvin og Topigs Norsvin, og han fikk anledning til å møte ansatte og bli kjent med virksomheten. Norsvin eier 33,5 prosent av det nederlandske selskapet.

Ledende stillinger

Med sin bakgrunn fra ledende stillinger i internasjonale landbruksbedrifter, herunder Royal Agrifirm Group og Cargill, bringer Hordijk med seg verdifull erfaring til Topigs Norsvin. Han har en mastergrad i økonometrikk fra Erasmus University Rotterdam og en post-master i finans fra VU Amsterdam.  

Topigs Norsvin er et av verdens ledende selskaper innen svinegenetikk, og Hordijk vil lede selskapet sammen med finansdirektør Pieter van Sundert og teknologidirektør Hans Olijslagers. Selskapet er kjent for sin innovative tilnærming til avl og bærekraftig svineproduksjon. 

Search
Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.