Moteinfluenser møter matproduksjon

Hva vil det si å være grisebonde i Norge? Det fikk moteprofil Zingko erfare da hun besøkte Silje Lystad på Bjerkeskaug gård i Revetal.
Del dette innlegget:

Zingko Zakung er moteinfluenser, men også en stemme for dem av forbrukerne som vet lite om matproduksjon og hvor maten de spiser kommer fra. I fire nye filmer fra Matprat har Zingko Zakung tatt på seg rollen som nysgjerrig utforsker. Med filmteam på slep har hun besøkt fire ulike gårder (ku, gris, kylling og svin) for å lære mer om hvor maten vår kommer fra.

En dag i bondens liv

Zakung fulgt bøndene gjennom en arbeidsdag. Hun fikk innblikk i en hverdag som handler om mye mer enn å produsere mat – det handler om høye krav, omsorg for dyr og et engasjement for trygg norsk matproduksjon.

På Bjerkeskaug gård

– Norsk matproduksjon er en viktig del av Norge, og jeg brenner for å vise hvordan en helt vanlig dag som bonde ser ut, sier grisebonde Silje Lystad. Hun håper filmen kan gi seerne forståelse for hvorfor det å velge norsk mat er både trygt og bærekraftig.

Se også: 7 kjappe med grisebonde Silje Lystad

I episoden får Zingko se hvordan norske husdyr har noen av verdens laveste behov for medisiner, og lærer hvor mye arbeid og kjærlighet som går inn i hver eneste gris på gården.

Bakgrunnen for serien fra Matprat er ønsket om å gi et nytt perspektiv på veien fra bondegården til butikkhyllene – og en større respekt for de som gjør det mulig.

Se hele serien med Zingko, og å få innblikk i bondehverdagen til fire bønder i landet: Zingo – sau gris kylling ku

Hovedbilde: matprat.no

Search
Avl for redusert rånesmak

Androstenon og skatol er begge arvelige komponenter, så avl for lavere nivåer av rånesmak i grisene er mulig og er en langsiktig løsning på rånesmaksproblematikken. Rånesmak er nå implementert i avlsmålet til norsk landsvin og duroc.

Grunnene til at dette ikke har blitt gjort tidligere, er usikkerhet rundt hvordan en seleksjon vil påvirke reproduksjonsegenskaper samt mangel på tilfredsstillende målemetoder.

Androstenon

Androstenon er et feromon som produseres i testikkel i samme biokjemiske reaksjonsvei som testosteron og østrogen. Androstenon fraktes med blod til spyttkjertlene der det fungerer som et duftstoff som bidrar til å aktivere stårefleksen hos purka. Det er dog et fettløselig steroid og for høy produksjon og/eller for dårlig nedbryting fører til at androstenon lagres i fettvev. For høye nivåer i fett gir rånesmak. Nivå av androstenon er sterkt påvirket av genetiske faktorer. 

Skatol

Skatol er et metabolsk produkt av aminosyren tryptofan som absorberes fra tarm og brytes ned i lever. Nivå av skatol er også påvirket av genetikk, men kan til en viss grad reguleres av miljømessige faktorer. Skatol er ett betydelig større problem hos råner enn hos purker fordi androstenon hemmer nedbryting av skatol slik at det lagres i fettvev.  

Innsamling av data

I prosjektet BoarPPM ble det tatt prøver av nedskjærte halvsøsken til avlsrånene, og androstenon og skatol på disse ble analysert ved hormonlaboratoriet på NMBU Adamstuen. Dette gir sikre målinger på rånesmak som kan brukes i beregning av arvegrader og korrelasjoner til andre egenskaper. 

Videre har det vært ett annet prosjekt, finansiert av Innovasjon Norge, der vi testet den sensoriske (lukt-test) metoden «Human Nose Score». Denne er betydelig mindre nøyaktig enn kjemiske analyser og er heller ikke objektiv, men den er billig og kjapp og har gitt verdifulle fenotyper til bruk i avlsarbeidet. 

Resultater

Både egne analyser og andre publiserte studier konkluderer med at det ikke er noen store negative genetiske korrelasjoner til andre egenskaper ved seleksjon for lavere rånesmak. Med fenotypene innsamlet i prosjektene som grunnlag, har rånesmak derfor blitt implementert i avlsmålene for landsvin og duroc. For øyeblikket tas det kjemiske målinger på et utvalg av slektninger til avlsrånene for å sikre oppdaterte fenotyper. Selv uten direkte registreringer på avlsrånene så forventer vi en reduksjon i nivået av rånesmak framover ved hjelp av genetisk seleksjon. 

Suksess i Nederland

I Nederland har Topigs Norsvin hatt stor suksess med avl for lavere rånesmak og har iløpet av de siste ti årene klart å redusere nivå av rånesmak med over 50 prosent i sine raser. 

Noe av årsaken til denne suksessen ligger i at de har brukt fettbiopsier fra avlsrånene for å sikre målinger til effektiv avl. Dette har imidlertid så langt ikke vært tillatt i Norge.