Hovedbilde: Ricardofoto
– Dette bygger videre på de positive resultatene fra tidligere år, og bekrefter at vi har lykkes med å hindre bakterien i å etablere seg i norsk svinehold. Dette er avgjørende for å opprettholde god dyre- og folkehelse, og å sikre trygg matproduksjon i Norge, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.
Se også: Overvåkningsprogrammet for MRSA hos norske griser i 2024 (Mattilsynet)
Se også: MRSA hos svin (Veterinærinstituttet)
Mattilsynet kartlegger årlig forekomsten av meticillinresistente stafylokokker (MRSA) hos svin i samarbeid med Veterinærinstituttet. I 2024 analyserte Veterinærinstituttet prøver fra totalt 626 svinehold, uten å gjøre funn av bakterien. Det vil si at det ikke er påvist MRSA hos svin i Norge siden 2019. Av de 626 anleggene som ble undersøkt i 2024 var det 66 avlsanlegg, 11 nav i purkeringer, 21 av de aller største smågrisproduserende anleggende og de resterende 528 var slaktegrisbesetninger. Prøvene tas ut av Mattilsynet.
Ifølge Jahr spiller næringen en avgjørende rolle i å hindre smittespredning fra mennesker til dyr gjennom gode smittevernrutiner, og ved å redusere sannsynligheten for videre spredning under dyretransport.
– Vi har de siste årene fått mer kunnskap om smitteveier og utbredelse som har gitt målrettede og effektive tiltak. Kombinert med næringens egne forebyggende tiltak får vi gode resultater.
I Norge bekjemper vi MRSA
MRSA er antibiotikaresistente bakterier som er utbredt i svinepopulasjonen i andre land. Som eneste land har vi i Norge nulltoleranse for MRSA i svinebesetninger.
Griser blir ikke syke av MRSA, men oppformering og spredning av smitte vil være en alvorlig trussel for folkehelsa. Derfor er det i Norge valgt en bekjempelsesstrategi, der svinebesetninger som får påvist MRSA saneres.
I Norge tas det jevnlig prøver av griser for å oppdage besetninger som har MRSA-bakteriene.
Siden 2014 har det blitt sanert for MRSA i en rekke besetninger. Når bakteriene blir påvist, iverksetter Mattilsynet tiltak for å fjerne smitten. Dyrene blir slaktet og grisehuset blir vasket og desinfisert.
Kostbar og krevende nullvisjon
– Strategien rundt bekjempelse av MRSA har vært kostbar og krevende for svinenæringa. Men når det nå er fem år siden sist vi påviste MRSA i en norsk svinebesetning, så viser det at nullvisjonen er mulig, sier Elisabeth N. Nordbye, veterinær og seminsjef i Norsvin SA.
– I Norge har vi bestemt at vi ikke skal ha MRSA i svinepopulasjonen. Ikke av hensyn til grisen, som sjeldent blir syk av MRSA, men av hensyn til folkehelsa.

Elisabeth Nissen Nordbye, veterinær og seminsjef i Norsvin SA
En investering i norsk humanhelse
Vanligvis er ikke MRSA farlig for mennesker eller dyr. Men hvis bakteriene sprer seg til svekkede mennesker, for eksempel på sykehus, kan det oppstå utfordringer med å behandle alvorlig syke personer. Hovedhensikten med norsk MRSA-kontroll er altså å hindre at MRSA etablerer seg i norske helseinstitusjoner.
Ved å holde norske svinebesetninger fri fra MRSA vil man hindre at svinepopulasjonen blir et reservoar for MRSA med mulighet for smitte fra dyr til den norske befolkningen, siden MRSA ikke er en årsak til sykdom hos gris. MRSA bekjempes altså for å hindre spredning til sykehus og andre helseinstitusjoner, ikke av hensyn til grisen.
Testing av røktere
Et viktig i MRSA-bekjempelsen er at alle som jobber i norsk svineproduksjon, og har kontakt med svineproduksjon i utlandet blir testet for MRSA.
Les mer: MRSA-testing (Norsvin)
I Norge bekjemper vi MRSA
- MRSA er antibiotikaresistente bakterier som er utbredt i svinepopulasjonen i andre land. Som eneste land har vi i Norge nulltoleranse for MRSA i svinebesetninger.
- Griser blir ikke syke av MRSA, men oppformering og spredning av smitte vil være en alvorlig trussel for folkehelsa. Derfor er det i Norge valgt en bekjempelsesstrategi, der svinebesetninger som får påvist MRSA saneres.
- I Norge tas det jevnlig prøver av griser for å oppdage besetninger som har MRSA-bakteriene. Gjennom Mattilsynets overvåkningsprogram er det nå fem år siden MRSA sist ble påvist i et norsk svinehold.
- Vi har strenge smittevernrutiner ved besøk i grisehus. Det er blant annet for å hindre MRSA-smitte fra folk til gris.
- Siden 2014 har det blitt sanert for MRSA i en rekke besetninger. Når bakteriene blir påvist, iverksetter Mattilsynet tiltak for å fjerne smitten. Dyrene blir slaktet og grisehuset blir vasket og desinfisert.