Artikkelen er også publisert i Svin nr. 1 2024.
Maria Malmström er senior technical advisor i Topigs Norsvin Sverige, og bosatt i Visby på Gotland. Hun tilbringer mange timer i bilen, kjørende mellom ferjeleiet på fastlandet, Topigs Norsvins kontor i Danmark, og ut til kunder av Topigs Norsvin over hele Sverige. Malmström har også oppfølging av kunder i Finland. Hun er tilknyttet det nordiske teamet til Topigs Norsvin, og jobber tett med ansatte i Norge og Danmark.
TETT PÅ GRISEN: Maria Malmström er senior technical advisor i Topigs Norsvin Sverige. Hun har mange års erfaring med praktisk rådgivning og som konsulent i svensk svineproduksjon. Her med svineprodusent Eric Jakobsson (Foto: Göran Nilsson).
God utvikling for TN Duroc
TN Duroc har en markedsandel på 20 prosent i Sverige. Det er et marked som i flere tiår har vært dominert av svensk Hampshire på farsiden. Bare på de siste to årene er markedsandelen økt med åtte prosentpoeng, fra 12 i 2021 til 20 prosent i siste kvartal av 2023. Og andelen fortsetter å øke.
Maria Malmström mener at TN Duroc har vært en suksess for svenske grisebønder.
– I et marked der tallenes tale betyr mye, ser vi at TN Duroc vinner markedsandeler basert på god daglig tilvekst, høy fôreffektivitet og god totaløkonomi i produksjonen. Mange er opptatt av at grisen skal være renslig i bingen, også på det området kommer TN Duroc som farlinje godt ut.
Ifølge Malmström går tilbakemeldingene på at TN Duroc er en vital og livskraftig smågris, men den har noe mer navlebrokk.
– Jeg undres på om det kan skyldes kraftigere navlestreng, sier Malmstrøm.
Selv om svenske grisebønder stort sett produserer sitt eget fôr øker nå fôrkostnadene. Blant annet gjennom prisutviklingen på innkjøpt protein.
– Med TN Duroc kan vi tilby et konkurransedyktig alternativ når det kommer til fôreffektivitet, sier Malmström.
Beholde markedsandeler
Topigs Norsvin har som målsetting å fortsette å ta markedsandeler på farsiden i svensk svineproduksjon.
– Men vi vil øke sakte med stort fokus på riktig rådgivning til kundene. Vi ønsker at våre kunder skal lykkes med genetikken. Når en kunde bytter til TN Duroc er jeg tilgjengelig under hele reisen, fra grising til slakt. Vi går gjennom endringene de eventuelt må gjøre med fôring, oppskrifter og rutiner og har tett kontakt og følger opp resultatene. Det er klart det er viktig å øke markedsandelene, men å kunne beholde dem er viktigere, sier Malmström.
LEDENDE MORDYR: TN70 er det ledende mordyret i svensk svineproduksjon, med en markedsandel på 90 prosent (Foto: Göran Nilsson).
Tilpasninger for TN70
Malmström jobber også med å forbedre resultatene for alle kunder med TN70. Genetikken er i stadig endring, blant annet har det i henhold til ny fôringsmanual skjedd endringer når det gjelder fôring i drektighet. Kundene kan redusere sine fôrkostnader betraktelig, og dermed øke fortjenesten.
– TN70 har endret seg mye siden den ble lansert. Hun er en purke som tar vare på smågrisene. TN70 har høy melkeevne og gir høye avvenningsvekter, uten at besetningene har problemer med skuldersår og utrangeringer.
Selv ikke med fem ukers dietid. Denne kombinasjonen av egenskaper har dannet grunnlaget for TN70 sin posisjon som ledende mordyr i Sverige, med en markedsandel på 90 prosent.
Fakta: Svensk svineproduksjon
- 92 000 årspurker.
- 2,6 millioner slaktegris per år.
- En nedgang i antall besetninger de siste 15 årene, samtidig som produksjonen per gård øker.
- Størstedelen av svineproduksjonen i Sverige finner vi i Gøtaland, i de sørlige og nordlige områdene med kornproduksjon.
- 90 prosent av fôret består av svenske råvarer.
- Sverige har 84,1 prosent selvforsyningsgrad på svinekjøtt
(importerte 79,5 tonn i 2020). - Kjøttkonsum på 23 kg svinekjøtt per person per år.
Kilde: https://www.sverigesgrisforetagare.se/