Byggearbeidene på tomta i Løten, Innlandet startet for fullt denne våren, og det har vært full framdrift gjennom sommeren. Nå reiser bygget seg!
Den framtidige råneteststasjonen vil gi nye muligheter for datafangst som vil løfte avlsarbeidet betraktelig. Bygget er planlagt for utstrakt bruk av sensorer for å kunne registrere svingninger i grisens miljø og adferd. Blant annet vil kunstig intelligens som utvikles i forskningsprosjektet PigBrother tas i bruk her for å spore grisen kontinuerlig, basert på data fra overvåkningskameraer. Dette vil gi unike data om dyrets helsetilstand og om hvordan dyret oppfører seg mot sine bingekamerater. Kameraovervåkning av alle de 132 bingene på teststasjonen vil gi en daglig datastrøm på 4TB, som skal prosesseres og kobles mot grisens DNA. Ved å avle på bedre bingeadferd og bedre helse skal svinegenetikken videreutvikles for framtidas behov.
Se status på byggearbeidene per 2. august:
Rånetesten er et viktig ledd i Norsvins avlsprogram; etter fullført test blir de beste rånene valgt ut som avlsdyr, for produksjon av semin til det norske og internasjonale markedet. Av de 5000 rånene som hvert år gjennomgår testopplegget på nye Norsvin Delta, vil det være halvparten av hver rase – Norsvin Landsvin og Duroc.
Selve bygget blir på 4500 kvadratmeter, og det er Fjøssystemer som har tegnet anlegget. Dagens Delta-stasjon skal bygges om til venteavdeling og plass til avlsdyr som skal eksporteres.
Det er et høyteknologisk anlegg som nå reiser seg ved Budorvegen i Løten. Den nye stasjonen gir også en stor helsegevinst med 100 prosent SPF-status. Løten ble valgt som lokasjon pga. lavt smittepress, for å best mulig ivareta den gode norske svinehelsa.
Etter planen skal den nye råneteststasjonen tas i bruk våren/forsommeren 2024.