Julehilsen fra direktøren
Årets julehilsen fra direktøren er skrevet med en optimistisk penn og takk til den norske svinebonden og hele svinenæringa. En takk for den innsatsen som svinebonden og den samlede svinenæringa gjør hver dag for å produsere mat til den norske forbrukeren. Ja, ikke bare svineribbe til jul, men også gode svinekjøttprodukter hele året rundt med fokus på god kvalitet, matsikkerhet og mattrygghet. Men òg en takk for det svinebonden gjør, og det næringa står for i et samfunnsmessig perspektiv. Jeg synes det er god grunn for svinebonden å skryte av seg selv for det næringen står for, og har oppnådd som matproduserende næring. Vi snakker her om landets største kjøttproduserende næring, ei næring som leverer på 100 % sjølforsyningsgrad, og som har stor betydning for å opprettholde en konkurransedyktig slakte-, foredling- og fôrindustri.
Sett i et klima- og bærekraftperspektiv har svinenæringa en stor samfunnsmessig betydning, ikke bare nasjonalt, men òg globalt. Det er svært få andre matrelaterte produksjoner som har et lavere klimautslipp enn det en kan vise til fra svinenæringa. I tillegg til at grisen fôres med et fôr som består av nærmere 80 % norske råvarer og at importandelen av soya stadig synker og nå er nede på kun 4% av proteinbehovet, kan en trygt si at grisen og svinenæringa er en klima- og bærekraftvinner.
Det er og all grunn til å minne oss selv på, og være stolt over den fantastiske effektivitetsutviklingen en kan vise til i kombinasjon med en stadig friskere gris, økt smågrisoverlevelse og lave forbruk av medisiner.
Vi i Norsvin ser fram til et nytt år i arbeidet med å videreutvikle svinenæringa til nytte for deg som svinebonde, med fokus på gode rammebetingelser, økt verdiskaping gjennom verdensledende svinegenetikk og ei trygg framtidsnæring for norsk matproduksjon.
Med dette ønsker vi dere alle en riktig god jul og godt nyttår.
Olav Eik-Nes, administrerende direktør i Norsvin SA
Hovedbilde: Adm. dir. i Norsvin SA Olav Eik-Nes. Foto: Tom E. Holmlund/Fagbladet Svin.